Kim Lane Scheppele kollégái szerint meg az Egyesült Államok nem demokrácia


A Princeton Egyetem, ahonnan a magyari alkotmányosság nagy tudora és nemzetünk wannebe tanítómestere, Kim Lane Scheppele szokott értekezni a demokráciánk állapotáról, valamint a Northwestern Egyetem közös kutatása bebizonyította azt, amit egyébként is sejtettünk: az Egyesült Államok nem demokrácia, hanem egy oligarchikus féldemokrácia.

Bubu Woodcutter

Ahogy azt is kimondták, az ország vezetése egy szűk elitből kerül ki, egy kicsi, de rendkívül domináns csoport irányítja a teljes társadalmat. Ugyanezt Scheppele néni más szemében minimum oligarchiának látná, de hát Amerikából nehezebb Amerikát oktatni, ha valaki féltudású szociológusként összehasonlító alkotmányjogásznak képzeli magát.

De megértjük, mindenkinek megvannak a maga problémái…

A Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups and Average Citizens névre hallgató tanulmányban 21 év 1800 darab amerikai közpolitikai alapelvet vizsgáltak meg az 1981-2002 között eltelt időszakból, annak alapján, hogy vajon az átlag amerikainak teszi könnyebbé az életet, vagy a speciális érdekcsoportoknak kedvez-e. A válaszban kevesebb a meglepetés, mint pirosban a mogyoró, jó példa az érdekcsoportok működésére, hogy Planned Parenthood még mindig létezik, nem robbantották be az egészet, sőt, kapja a dollármilliárdokat az Obama kormánytól.

A kutatók azt is megállapították, a törvényeket többnyire nem a választott politikusok kezdeményezik, hanem a befolyásos érdekcsoportok a jól bevélt kijáró-rendszeren keresztül. A politikusok meg annyira korruptak és vérgecik, hogy eszükbe se jut, talán képviselhetnék is a választópolgárokat is.

A tanulmány záróakkordja meg egy finom jelzés arra, talán kisebb pofával kellene az észt és a nonpaper demarsokat osztogatni Európában, ugyanis az Egyesült Államokban, mikor az állampolgárok szembeszállnak hatommal, általában alulmaradnak és soha semmit nem érnek el céljaikból.

Gratulálunk és várjuk Scheppele asszony következő kioktatását!


  Bubu Woodcutter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük