Két szék között cicával álmodni


Tudta, hogy mi Vona Gábor történelmi küldetése? Ha nem, akkor a szombati évadnyitó beszédéből végre világosan minden kiderült. Híd lesz ő, ki a Jobbiknak új lelket adva, betemeti a 20. századi bal-jobb lövész- és ideológiai-árkokat, aki minden magyart képviselve fogja az idegen helytartókat és a földesurakat elszámoltatni. Mellékesen kormányozni is. Persze csak akkor, ha a szavazó mindazt, amit összehordott, elhiszi majd neki. Ez a része lesz a legnehezebb.

Jön Vona és úgy beszél a párt évadnyitó rendezvényén (és az egész parasztvakítást egyenesben közvetítő HírTV(!) kamerái előtt), mintha mi sem történt volna az elmúlt években. Mintha azok, akik bejuttatták a Jobbikot a parlamentbe, holnaptól kezdve egészen másképp gondolkodnának a világról, mert Gabi is megváltozott; s azok pedig, aki eddig a pártot szélsőségesnek, urambocsá’ nácinak, rasszistának, antiszemitának tartották beszopnák ezt a “Jobbiknak új lelke van” dumát, meg a “hidat építünk” medgyessyánus marhaságát!

Pedig nem…

Bármennyire is megtervezték ezt a néppártosodást Vona tanácsadói, ez a stratégia gyakorlatban kivitelezhetetlen. Mindkét oldalról! Mondhatjuk, hogy a tevének is könnyebb átkelni a Földközi-tengeren, mint Vonának megépíteni azon lövészárkok közötti hidat, amelyet ő és társai mélyítettek tovább az elmúlt években. És habár Vona kissé messianisztikus terve hallatán, miszerint a Jobbik “történelmi küldetése minden magyar ember képviselete”, még néhányan tisztelettel hanyatt is vághatnák magukat, a legtöbben inkább röhögve fordulnak el.

És ezen még Török Gábor sem segíthet, aki szerint az évtized legkiemelkedőbb politikusi teljesítménye volt az, hogy Vona nem papírról olvasott fel, hanem súgógépről.

A jelenség következménye azonban, mivel nem új keletű, jól látható már a közvélemény-kutatásokban is, melyek szerint (egyöntetű a vélemény!) a Jobbik az elmúlt évben való helyezkedése során legalább háromszázezer potenciális szavazót vesztett, Vona népszerűsége pedig lassan Gyurcsányéra csökken. Egyértelműen kijelenthető, hogy a Jobbik néppártosodása ezidáig kudarc, hisz egyre kevesebb embert tudnak szimpatizánsaik közt, mert a régi szavazók a középre (lassan balra) tolódás miatt szép lassan lemorzsolódtak, a megszólítandó potenciálisan újak pedig kurvára bizalmatlanok maradtak.

Nem csoda!

Egy tíz éve zsidózó, cigányozó, Gárdát alapító, iszlámmal barátkozó szalonnáci pártnak, bármennyire is aranyos Gabi cicája, bármennyire is szexi a feleségével a budin készített szexi szelfije, nincs esélye a balra nyitásban. Jöhet millió Heller Ágnes, jöhet ezer kutyusos poszt, azt a náculást, amit az elmúlt tíz évben nyomtak, nem lehet elfelejteni. Nem fogják elhinni Gabinak, hogy őszintén megváltozott; azt meg még kevésbé sem, hogy a Jobbik új lelke és a lövészárkok feletti híd olyan nagyon stabil lenne. A ballib szavazók szemében kutyából (bármennyi FB poszton is aranyoskodik velük Vona) nem lesz szalonna!

Az eddig szavazók pedig minimum identitásválságot élnek meg, ha nem köpik már le a Jobbik logóját és Vona fényképét. Mint tették ezt a gárdisták, akik közül többen most, a párt rendezvénye alatt tartottak tüntetést, ami egy ellenzéki párt esetében igencsak ritka és faramuci helyzet. Leginkább akkor, ha ez a párt éppen hidat épít, lövészárkot temet és kormányra, sőt: minden magyar képviseletére készül… És aminek igazán nagy hírértéke lehet, ezek a csalódott, becsapott, életüket, pénzüket egy ideológia szolgálatába állított, sokszor jó szándékú emberek közfelkiáltásra örökre kizárták a Gárdából Vona Gábort. És habár a mellényt végül Gábor konkrétan nem adta vissza, szimbolikusan szép lassan levette azt magáról.

Bár megérne egy hosszabb elmélkedést, hagyjuk most azt az anakronizmust, hogy az egyébként történész végzettségű Vona új reformkort hirdet, ahol a 19. századot kissé idealizáltan megidézve, a földesurak és helytartók ellenében teljes magyar összefogásra szólítja fel az országot, miközben 21. századi modern néppártként határozza meg a Jobbikot. Nem mellékesen pedig önmagát a “hídépítő” Széchényihez hasonlítja… És hagyjuk azt a borzasztó és kissé szociopata-jellegű kijelentést is, hogy Vona szerint a Jobbik új lelke és történelmi küldetése minden magyar képviselete. A messianizmus veszélyes műfaj a politikában!

A pőre valóság az, hogy Vona Gábor és szűk köre arra a felismerésre jutott (ami nem biztos, hogy igaz), miszerint az eddigi politika, a nemzeti radikalizmus voltaképp egy karantén, amiből nem tudnak kitörni. Azaz a Jobbik vezetése, a tagsága és a szimpatizánsaival szemben már nem hittek abban az általuk megfogalmazott állításban, hogy

“az ország kétharmada Jobbikos, csak még nem tud róla”,

illetve, hogy a politikai közösség által képviselt értékek egyre több emberhez eljuttathatóak. Így, a pénzért és hatalomért ki kell dobni minden eddigi értéket (új lelket kell adni a pártnak és hidat kell építeni) és valami olyan elvtelen dumát levágni, ami majd mindenkinek tetszeni fog.

Vona évértékelő beszéde, minden ellentétes célja ellenére azonban csak arra lesz jó, hogy még több eddigi szavazót veszítsen el a Jobbik, miközben igyekezzen egy olyan bizonytalan bizalmat kiépíteni a ballib táborban, amire igazából esélye sincs; illetve mindeközben reménykedjen abban, hogy az önmagukat nem jobb-baloldalon elhelyező, választásokon leginkább inaktív polgárokat esetleg megszólítson. Bár utóbbira messianisztikus, történelmi küldetéses dumával, bármennyire is beleszőve a “szolgálat” fogalmát még kevesebb esélye lesz.

Szóval ezt jól elbaszták Vonáék. Hidat akartak építeni, de végül két szék közé estek úgy, hogy a harmadik ülőhelyet még csak nem is látják.


  Boris Vian

4 hozzászólás

  1. Ez a Vona egy kripli ! teljesen le vannak amortizálva,ki hisz már nekik,-,de sajna együtt emlegetik Gyurcsánnyal,pedig az utóbbi –Gyurcsány überel mindenkit,nem hazudik,megmondja,ha valamit rosszul csináltak, ime lást öszödi beszéd !-viszont aki kiszivárogtatta az 3egy mocaok alak –4.az Orbánt feltoló nem véletlen lett rákos, ez is bizonyítja,hogy aki rosszul bánik a hatalmával,márpedig Arthur Jay Finkelstein ezt tette, lám el is érte a tüdőrák, nem kívánnék ilyet senkinek, mivel én is beteg vagyok, de lehet ez az ember már áttétes,csak Orbán is kapna valami jelzést az egészségére, nem lenne ekkora arca, ilyrn pofátlan,kiskirályt,egoistaát,hazugot,lopóst,és minden hájjal megkent ócska gerincteletnt,aki mindenhol csak betart a magyar népnek,elszedi az Eíu-s pénzeket, építteti azon a telken amit olcsóért megvett egy fideszközeli,most drágán eladja és nekik külön kórház kell,már a Honvéd Kórház,helikopterleszállóval sem jó, a többi kórház olyan,hogy őrület, elmennek az orvosok,ápolók,mindenki aki teheti külföldre!!! Elképesztően korrupttá tette MAGYARORSZÁGOT ! már a legalantasabbhelyen vagyunk előttünk csak a románok,bulgárok és még valamelyik ország van, -ez elkáépesztő ! Mindenkinek elől mosolyog,hátul meg a kés, csak Fideszes lehet még adminisztratív munkahelyen is!- meghamisítja amit eddig közzé lehetett tenni a KSH adatait nem lehet leközölni,nyomor,szegénység it nincs mert aki ki merné számolni az röpül !-állás nuku se neki sem a családjának ! Magát fényezi !Az Unió egész Brüsszelben ilyen nincas,hogy egy ország EU-s pénzzeit 10 ember vizsgálja ! Nekünk ez is megadatott!!-SZÉGYEN!!- mindenkinek az EU-ban 3 megfigyelője van az Eu-spénzekre, nálunk a 10 is kevés sajnos OLAF úr levelét nem hozzák nyilvánosságra,pedig a FIDESZ belefulladna! befejezem mert állandóan figyelik miket írok !!!

    • Ez a Vona egy kripli ! teljesen le vannak amortizálva,ki hisz már nekik,-,de sajna együtt emlegetik Gyurcsánnyal,pedig az utóbbi –Gyurcsány überel mindenkit,nem hazudik,megmondja,ha valamit rosszul csináltak, ime lást öszödi beszéd !-viszont aki kiszivárogtatta az 3egy mocaok alak –4.az Orbánt feltoló nem véletlen lett rákos, ez is bizonyítja,hogy aki rosszul bánik a hatalmával,márpedig Arthur Jay Finkelstein ezt tette, lám el is érte a tüdőrák, nem kívánnék ilyet senkinek, mivel én is beteg vagyok, de lehet ez az ember már áttétes,csak Orbán is kapna valami jelzést az egészségére, nem lenne ekkora arca, ilyrn pofátlan,kiskirályt,egoistaát,hazugot,lopóst,és minden hájjal megkent ócska gerincteletnt,aki mindenhol csak betart a magyar népnek,elszedi az Eíu-s pénzeket, építteti azon a telken amit olcsóért megvett egy fideszközeli,most drágán eladja és nekik külön kórház kell,már a Honvéd Kórház,helikopterleszállóval sem jó, a többi kórház olyan,hogy őrület, elmennek az orvosok,ápolók,mindenki aki teheti külföldre!!! Elképesztően korrupttá tette MAGYARORSZÁGOT ! már a legalantasabbhelyen vagyunk előttünk csak a románok,bulgárok és még valamelyik ország van, -ez elkáépesztő ! Mindenkinek elől mosolyog,hátul meg a kés, csak Fideszes lehet még adminisztratív munkahelyen is!- meghamisítja amit eddig közzé lehetett tenni a KSH adatait nem lehet leközölni,nyomor,szegénység it nincs mert aki ki merné számolni az röpül !-állás nuku se neki sem a családjának ! Magát fényezi !Az Unió egész Brüsszelben ilyen nincas,hogy egy ország EU-s pénzzeit 10 ember vizsgálja ! Nekünk ez is megadatott!!-SZÉGYEN!!- mindenkinek az EU-ban 3 megfigyelője van az Eu-spénzekre, nálunk a 10 is kevés sajnos OLAF úr levelét nem hozzák nyilvánosságra,pedig a FIDESZ belefulladna! befejezem mert állandóan figyelik miket írok !!!

  2. Tudom mi az illem, tehát aki figyel tudja meg csak a magyaron kívűl 3 nyelven beszélek,nyugdíjas vagyok, kérem ne pisztkáljon,vekzáljon ez már BTK-ban büntetéssel jár ! Hagyjon nyugton,ne csinálja mert ez zaklatás ! a zaklatás büntetendp cselekmény a BTK-ban nézzen utána !!! Ez javaslat !!! Inkább aki ronda szavakat és más dolgokat művel a neten – ami tényleg büntetendő- azokat vekzálja –javaskom a BTK tanulmányozását, vagy ha van ügyvéd ismerőse felviláosítja !il Nyugodtan forduljon bizalommal hozzá !—tudnillik amit csinál amit tesz büntetendő ! Kérem legyen gerinces és ne kövesse azt a hibát ami bajjal jár ! Egyenes út a legrövidebb !! Ne csinálja mert ennek nem lesz jó vége !!! Jó szándék vezérel higyjen nekem !! -nyugoddan cincálja amit írtam, nem megy sokra vele –!!!! Üzenem fontosabb este nyugodtan lefeküdni és nem gyomorgörccsel !!! Tuti tipp !!! Szeretném,ha egyszer én is tudnám Önt moderálni ! Nem is értrm ez olyan, mint amikor feltörik a a kódom és belemásznak az életembe,ezek személyes dolgok köze sincs hozzá miért csinálja ?! Milyen ember maga ??? Szégyen, hogy ninc szólásszabadság ! Ez nem Cuba ! -nem kellene még a CIA,KGB,vagy jogutódja, úgyis jön Putyin !!! -szóval nem értem magát ! Ez a munkája ?-hogy lefigyel másokat ?!!v-és ezért még fizetést is kap, na szépen vagyunk !

  3. Az a vonat, amit a Mindenki vezet, a Sehovába tart.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük