Juhász Péter szerethető énje és a mindent elsöprő akarata


Itt az ideje a névváltoztatásnak, míg nem késő! A Juhász Péter – Szigetvári Viktor tandem mögötti piciny politikai közösség, azaz az együgyű provokátorok és a Gyurcsány-Bajnai istállójában felcseperedő politológus-szerűségek öszvérpártja oly egyedül maradt mára, mint Gyula Tiborral egy csepeli lakossági fórumon. De legalább gyűlölet helyett most már szeretet hirdetnek. Ez is valami!

Juhász, mint köztörvényes közéleti szédelgő alig egy hónapja végre megtalálta a helyét. Az Együtt elnöke lett, miután a kissé autista benyomást keltő Szigetvári Viktor belátta, hogy ő személy szerint “nem jön át a médián”. Nem is értjük, miért, pedig olyan erőt és mindent elsöprő akaratot sugároz magából, hogy akár Puffint is reklámozhatna. Juhász ellenben igen. Ő nemhogy átjön, hanem át is tör. Síppal, dobbal, nádi-hegedűvel és kicsiny, de elit akalulatával simán áttör retikülökkel és zászlótartókkal felszerelt kormánypárti nyugdíjasok bármekkora tömegén.

E hét elején az Index egyik többre érdemes újságírója (mármint annál többre, hogy zsáner beszélgetést folytasson Juhásszal!) meg is interjúvolta a most már pártelnök hivatásos provokátort, aki jókedvűen, minden pirulás nélkül bele is állt a “komolyan vehető pátvezető” szerepébe. Olyan interjút adott, hogy a leghűségesebb követői is csak pislogva olvasták a sorokat.

Összefogás, szeretet, építkezés – meg hasonló coelhos baromságok. Elhatárolódás Gyurcsánytól, Botkától, meg Fodorgabitól – ami egyre inkább tűnik úgy, hogy kölcsönös szimpátián alapul.

De szemelgessünk csak a rend kedvéért a beszélgetésből, kommentálva a mondatokat! Szóval Juhász imigyen szólt az Indexen…

A stratégiáról és arról, hogy a régi világgal nem, de az LMP-vel, a Momentummal és a PM-mel össze kell fogni: “Szerintem egy új pólust kell képezni az ellenzéki oldalon azokból a pártokból, amelyek egységesen elutasítják a 2010 előtti világot.” És: “az a tervem, hogy közös lista legyen közös jelöltekkel.”

Hm… Talán hallottuk már valahol, nem?

Az új juhászi ars poeticáról (ez a kedvencem!): “A politikai elit felelőssége a példamutatás. Eddig mindenki önmegvalósítani akart, de ez nem vezetett célra.”

Juhász, mint példamutató politikus már önmagában kész röhej! Kopernikusz óta nem hallottunk ilyen megdöbbentő fordulatról!

A vadi-új stratégiáról: “Minden pártvezetőnek el kell gondolkodni, hogy a párt vagy a nemzet érdeke fontosabb. De félreértés ne essék, ha nem lesz a pártokkal új pólus, minden párt ki fog esni a parlamentből, kivéve az Együttet, amely meg fogja szervezni az új pólust pártok nélkül is civilekkel.”

Ezt is hallottuk már vagy tucatnyi törpepárttól, nem? Úgy tűnik, hogy Juhász pártelnökként elkezdte olvasni a politikai közhelyszótárat.

Az Együtt egy mondatos jellemzése: “A legprogresszívabb párt, amely legjobban képviseli az európai értékeket, a legnyitottabb párt Magyarországon.”

Ízlelgessük egy kicsit! A haladóbbnál is haladóbbak, ha európai értékekről és nyitottságról van szó, ami nyugat-európai példákat nézve a gyerekek nemváltoztató műtétre cipelését és a pedofília legalizálását jelenti – de lehet nem erre gondolt, mivel nem jellemző rá, hogy bármire is gondol Orbánon kívül.

A kampányról: “A Fidesz részéről negatív, mocskolódó kampányra számítok. Hisz eddig, kampányon kívül is ez zajlott, permanens lejáratás. Mocskolódó kampány következik, de megpróbálok ellenállni, és egy szerethető, választókat megszólító, világképet sugárzó kampányt szeretnék folytatni.”

Nocsak! JuhászPeti szerethető kampányba kezd? A sípokat összegyűjtik, majd elégetik? Mi lesz itt még, imalánc, karitatív munka, önkénteskedés, bibliakör?

S mindezt az a fő mocskolódó ember mondja, aki ebben az interjúban is kijelenti, hogy akár rohadt paradicsommal is megdobálná Orbánt. Aki a börtönben ülő Portiknak készített sajtófigyelési munkáját ismét úgy elmaszatolja, elkaparja a felszínről, mint szégyenlős kismacska a gyerekhomokozóba a szarját, mert legutóbb is fejbeverték miatta…

Nem áll jól az új szerep Petikém! Nagyon nem hiteles a szerethető és összefogást hirdető, a nemzetéért aggódó pártvezér maskara. Jobb volt neked a lázadó, balhézó, füttyögő aktivista karakter, hidd el! Azzal tudtál “átjönni a médián”.

A slusszpoén viszont az, hogy alig telt el néhány óra és a momentumos hipszterek, majd az új elempés csávó is üzent, hogy nem akarnak összefogni semelyik párttal, de legkevésbé az Együttel. Bár a PM nyitva hagyta a kérdést, de mindezek után jól látszik, hogy az Együtt legfeljebb önmagával lesz együtt 2018-ban, ami definíciószerűen kimeríti a politikai maszturbálás fogalmát.

De legalább szerethető világképet fog hirdetni. Erre pedig Juhász előélete a garancia…


  Boris Vian

4 hozzászólás

  1. .. a sípokat összegyűjtik, beolvasszák, és egy, nagy közös sípot öntenek belőle- illetve fütyülőt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük