A multik természetesen a migrációs válságot is önmaguk reklámozására használják fel


Hamarosan már az interneten is panaszt tehetnek az ENSZ-nél azok a menekültek, akik úgy gondolják, nem volt elég meleg a lazacburger vagy éppen a szállásuk mosdójában kifogyott a levendulaillatú, nedves seggtörlő. Mindezt természetesen Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának köszönhetik, aki az összes menekülttáborba el szeretné juttatni az Internetet, de leginkább a saját termékét és saját jószívűségéről szóló újságkivágásokat.

Bubu Woodcutter

A magyarázata: az internet segítségével tarthatják a kapcsolatot otthon maradt családtagjaikkal a migránsok.  Úgy látszik, aki a világ leggazdagabb emberei közé kerül, az szép lassan elfelejt gondolkodni. Vagy csak túl sok paplanos bulin vett részt egyetemi évei alatt, ahol többynire a gyíkemberek a világuralomért terv kidolgozásával szórakoztatták magukat…

Kerülve a prolimentalitást (mé kapnak, ha mi nem kapunk?), azért az nyugodtan leszögezhet, a 5-25 ezer dolláros világkörüli turnéra befizető népvándornál nem a mobilnet a szűk keresztmetszet. Természetesen lehet köztük olyan, akinek jól jön egy kis ingyennet, gyorsan letölti a Keletinél a Szulejmán legfrissebb részét, de hát számtalan egyéb kihívás is van, mint a mindennapi csetelés.

Azt már csak mintegy mellékesen jegyezzük meg, a cégek nem csak önmagukat reklámozzák azzal, ha az állítólagos állami ingyenkaviár mellé ők szállítják a kiskanalat. Európát is, és nem abban a formátumban, ahogy azt a turisztikai hivatalok szeretnék látni. Már így is túl mélyen beleivódott minden sivatagi kecskepásztor lelkébe, hogy itten mindenki habos paplannal és szűz lányokkal várja őket. Aztán jön a csalódás, hogy csak hideg víz van, meg pont ugyanaz a kaja, amit az őslakosok is esznek, mint azt a szomorú szemű beduin el is sírta a kamerának Finnországban. Pedig az már a sokadik opció volt a német csalódás után, ennek ellenére…

…sehol a kaviár.

Az egyik mobilszolgáltató eljátszotta, hogy Belgrád fő buszállomásán ingyen wifit intézett a migránsoknak, illetve ingyen áramot is adott nekik, hogy töltögethessék a 3-4 okostelefonjukat. Nemrég egyébként az ingyen telefonok osztogatása is felmerült, természetesen szerződés és előfizetési díjak nélkül. Jó csinálják, csak a következő államban ne tüntessenek a lassú net miatt, mert az Magyarország, ahol a szerencsétlen migránsok inkább reménykedjenek, hogy a *** (legnagyobb magyar netszolgáltató) nem száll majd be a jótékonysági akcióba, mert akkor valószínűleg egy üzenetet sem tudnak majd elküldeni anélkül, hogy percenként újra kelljen indítani a routert.

Vagy ez csak a fizető őslakosoknak jár?

Abban viszont bizonytalanok vagyunk, hogy a Coca-Coláról mit tart a Korán per pillanat, de a hurkagyárosok nagy kapufát rúgnának, amennyiben ők is bele akarnák vetni magukat a migránsok körében végzendő önreklám-hadjáratba!

 


  Bubu Woodcutter

Egy hozzászólás van

  1. kicsit talan mas oldalrol is lehete a dolgot nezni. Amikor a keletinel tuntettek megert volna egy probat, hogy azt mondjak nekik van ingyen wifi a kijelolt zonaban amit epitgetni kezdtek nekik. Szerintem 2 ora mulva attettek volna taborhelyuket foleg, ha elotte a keletinel tesznek rola, hogy a mobilnet lassuljon kicsit (ez technikailag azert nem tul bonyolult meg a szolgaltatokat sem kell bevonni, azt nem tudom mennyire lenne torvenyes – mindenesetre a horvatok a pletykak szerint probalkoztak ilyennel), kb mint a repa a pecaboton a szamar elott 🙂
    Cukorbaroek cege meg nyilvan nem karitativ szervezet. Az FB folyatott mar ’emberkiserletet’ amivel lebuktak. Valoszinuleg komoly penzeket szereznek azota is hasonlokkal (adatokat vagy azokbol keszitett statisztikai modelleket adnak el, ami hasznos lehet szamos iparagban, ertekesitesi lancoknak, medianak). Biztos sokat lehetne megtudni a bevandorlok mozgasarol, a networkjuk mukodeserol, arrol, hogy mennyire szervezett ez a dolog, ha kepes megvizsgalni valaki az adataikat. Akar manipulalhatja is oket (egyebkent ha a pletykaknak hinni lehet ok inkabb a whatsupot hasznaltak, ami az FB konkurrense). Gondolom elsosorban erre faj a foga a cukorbaronak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük