OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Ica nénire vezényelt sortűzekről


Ildi nénire, most, hogy már nyugdíjas, nem vesztegetnénk a szót különben. Nyilván örül az amúgy is tetemes nyugdíja idei megemelésének, süti a bejglit karácsonyra, és szilveszter este a Himnuszt pár másodpercig betéveszti az internacionáléra, ahogy annyi éven át, hogy aztán a sebészileg örök mosolyával korrigáljon. Ilyen egy nyugdíjas szocialista mozgalmárnő élete, legalábbis, ahogy eddig képzeltük.

De úgy látszik, Ildi néni mégis ráér a politikára és csipkehorgolás helyett vitriolos cikkeket ír közéleti témában a Népszavába – hova máshova -, hogy ezzel is spóroljon kitartó rajongótábora kávészámláján. Legújabban Ica néni története ragadta meg Lázár Jánossal, az eset – minden bizonnyal – hamarosan kihímezhető falvédős kiadásban is megjelenik, annyira népies.

A munkásparaszti olvasata a történetnek úgy néz ki, hogy a Döbrögi uraság bepróbálkozik a hatalmával, de Ica néni, aki a nép egyszerű leánya, nem enged a huszonegyből az ezerkilencszáztizenkilencből. Lázár hoppon marad, nem jut be a kastélyba látogatási időn kívül és nyilván egy életre sérül az egója.

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]A hős Ica néniről szóló tanulságos mesét pedig még sokáig emlegetik a Váci úttól a vörös Csepelig.[/title]

Az más kérdés, a meglepetés-látogatás sikeresnek bizonyult, a kastélyt végül csak megnyitották a széles köz számára és nem csak néhány kiválasztott tarthat ott pezsis-ukránkurvás bulit a közpénzből szépen kitatarozott kúriában. Ica néni ezentúl nem állhat a látogató és a kastély közé, hiába nem ismeri fel egyiket se televízió hiányában…

Ami ebben az egészben nem működik, az az Ildi néni kommentárja, miszerint Ica néninek büdös mázlija volt, hogy a Lázár nem lövetett. Tehát mégegyszer, hogyaszongya NEM LÖVETETT. Nem Ica néninek, hanem az Ildi néninek van büdös mázlija, hogy nő és hogy idős, mert ez megóvja őt a szitkok azon áradatától, amely az ember agyában ilyenkor megindul. Mert mégis miféle arcpirító galádság ez az Ildi néni szájából meg az Ildi néninek a hátterével.

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Ildi néni, csókolom, a Feri, na az lövetett.[/title]

Az ilyen Lázár-félék, lehetnek bár antipatikusak, de eszköztárukban a lövetés nem szerepel. Max. kilő egy bambit, vagy valami vadmadarat, de azt mégse tekintsük sortűznek. És különösen érdekes ez a kijelentés, mert mi még legalábbis emlékszünk Gyurcsányi kérdésére, miszerint „Kell e még valamit mondanom, Ildikó?”.

Ez a mondat valami olyan összefüggést idéz föl, mintha Ildi néni inkonkrétó sugallta, vagy erőltette volna a kongresszusi igazságbeszéd gyurcsányi felmondását. Ami utána jött, azt meg már tudjuk: könnygáz, gumibot, ujjtörés és gumilövedék. Úgyhogy Ildi néni jobban járna, ha ezt a lövetést nem erőltetné, és inkább meghúzná magát. Ez a minimum, ha már nyugdíjat is kap.

Naésgyulát meg már föl sem hozzuk…


  Miért Rigó

7 hozzászólás

  1. Az egykori főcenzor, annyi iroda és szalmakazal partizánlánya (az ilyenek miatt nem tudtam ötödikben olvasás közben egy pár hétig különbséget tenni a kurtizán és a partizán között) Isten nyugosztalja szegény boldog emlékű Boncz Géza szavait próbálta újrahasznosítani, de a de a kacsafosban tenyésző Clostridium botulinum által termelt idegméreg (“Botox”) nemcsak a rácosodást bénítja le. A vonatkozó mémben Lenin jóságosan visszaadta az irodájába betévedő labdát a gyerekeknek “és még közéjük sem lövetett”. Az MSZMP KB főmunkatársától ez valóban meglehetősen non-pc humorkodás volt, különös tekintettel arra, hogy pártjuk, annak jogelődje és testvérpártjaik mindegyike mindörökre hordozza a fegyvertelen tömegbe lövetés gyakorlati tapasztalatait. (Ezért is akarják “a múltat végképp eltörölni.)
    Egy tisztességen alapuló világban egyikük sem rendelkezne teljes választójoggal, és örülhetnének mindazok, akiket nem ítélt halálra vagy életfogytiglanira egy új Nürnbergi Bíróság. Csak sajnos a Világ Urainak európai helytartói között még mindig túl nagy arányban vannak a ’68-as diákmozgalmak KGB-ügynök szervezői és azok gyermekei, úgyhogy a véres csillag polkorrekt, szemben a másik szimbólummal, és a kommunista tömeggyilkosokat sem szabad még megnevezni sem, nemhogy pellengérre állítani. Mintha az ávós körömletépés, fogkitaposás, tarkónlövés kevésbé lenne csúnya dolog, mintha ugyanezeket egy nyilas követte el.

    • Szívemből szóltál, Kitalátor! A kutya tényleg ot van eltemetve, ahol írod is: “…a Világ Urainak európai helytartói között még mindig túl nagy arányban vannak a ’68-as diákmozgalmak KGB-ügynök szervezői és azok gyermekei, úgyhogy a véres csillag polkorrekt, szemben a másik szimbólummal, és a kommunista tömeggyilkosokat sem szabad még megnevezni sem…”

  2. Kitalátornak
    Alighanem a “szakember” előbb a nyilasok,majd a bolsevikok szolgálatában állt. Akkoriban nem volt az annyira furcsa dolog.
    Miértrigónak köszönöm a cikket. Igen tetszett.

  3. Sőt, simán lehetett ifjú vörösgárdista, majd érett nyilas, majd immár újból kommunistaként muszkavezető és ávós, majd munkásőr.
    (Gimis koromban bontották a néhai szendrői párttitkár (és munkásőrtiszt) házát az örökösök, és a padlásból előkerült jól lezárva az egykori nyilas-egyenruhája, a fegyverrel.)

  4. Egy pillanat! Most melyik szakember gondolsz? A hadkielégítőre vagy a körömszaggatóra?

  5. Az őszödi böszme szârnysegêdje,a legjobbik nem nyugszik! Nyilvân
    Nem csak magâtót,hanem tanâcsra is cselekszik! Ildikó kellene mêg
    egy,kêt dolgot bevetnünk,hogy mossuk a szennyesünket!
    Ildikó robban,indul,hajrå az àrmânykodås!
    Legyêl te mâr ezen túl önmagad,hagyd az ócsàrolâst. Törödj az
    unokàkkal,a csalâddal! Hidd el ,senki nem kivâncsi râd!

  6. Megfogtál
    Mert én vidéki példákat láttam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük