Gréta


Gréta kislány kora óta élénken érdeklődött a csillagok iránt, esténként megbabonázva várta, mikor kel fel a Hold, tudta több csillagkép nevét, meg tudta mutatni az Esthajnalcsillagot is. Egészen különös extázis lett rajta úrrá, amikor először megtudta, illetve fel tudta fogni, hogy ő is egy bolygó lakója, a Földé, amely hihetetlen sebességgel száguld Nap körüli pályáján. Felelős szülőként úgy gondoltuk, nem hallgathatjuk el előle, mi vár erre az elveszett bolygóra a felelőtlen emberi tevékenység következtében. Úgy éreztük, képmutatás lenne, ha nevetséges tündérmesékkel traktálnánk esténként, így elalvás előtt ehelyett az emberi felelőtlenségről és a Föld pusztulásáról meséltünk neki…

És meséltünk neki a tengerszint emelkedéséről, az afrikai éhínségekről, a legyek lepte, csont és bőr gyerekekről, a szomjhalál borzalmáról, a nagyváros megbetegítő  szmogjáról, a víz alá kerülő városokról, a felmelegedés okozta időjárási katasztrófákról, a tornádókról és a cunamikról, máskor pedig a kíméletlen aszályról, az ózonlyuk okozta bőrelváltozásokról, és persze arról meséltünk, milyen jövő vár az ő generációjára a közelgő kataklizma után, amikor a túlnépesedett emberiség önmagát falja fel elpusztított civilizációja romjain. És hogy az utolsó emberek a Földön emberi csontokon gázolva keresnek majd élelmet és vizet, mindhiába.

Gréta nagyon hamar átérezte, mélyen megélte, milyen kegyetlen korban él, milyen jövő vár rá, és hogy cselekednie kell. Még talán négyéves sem volt, amikor egy vásárlásból hazafelé tartva dühödten ütlegelte a parkolóban az óriási, füstokádó városi terepjárók oldalát, és könnyezve üvöltötte a sofőröknek: azt akarjátok, hogy én és a többi gyerek asztmásak, vagy rákosak legyünk? Ötévesen szinte remegett a dühtől, amikor elárultuk neki, nem lesz környezetvédő kormányunk, még levelet is írt, a szerinte gonosz bácsiknak, hogy mondjanak le, ha azt akarják, hogy a gyerekek életben maradjanak. Miután beszéltünk neki a túlnépesedésről, kidobálta az összes babáját, és kijelentette, ő nem akar anya lenni, hogy éhen haljanak a gyermekei, vagy betegek legyenek. Később, mikor a lángoló esőerdőkről néztünk egy dokumentumfilmet, Gréta heteken át próbálta visszatartani a lélegzetét, hogy kevesebb oxigén fogyjon el, és óvodás társait is rábeszélte arra, hogy olyan kevésszer vegyenek levegőt, amilyen kevésszer csak tudnak. Persze ez csak ártatlan, naiv kezdeményezés volt, de később az iskolában már ügyesebb, átgondoltabb programokat eszelt ki, például azt, hogy minek is járjon be az órákra, minek tanuljon, ha ilyen borzalmas jövő vár rá. Ekkor döntött úgy, hogy példaképeihez hasonlóan aktivista lesz, és sztrájkot kezd a klímavédelemért. Így figyelt fel rá a média is, és mi nagyon büszkék voltunk rá.

Napról-napra figyeltük, ahogy igazságérzete tombolt a lelkében, ahogy gyűlt benne a feszültség, miközben a körülötte lévő világot, a közömbös embereket figyelte könnyezve, akik boldog nihilizmusban élik mindennapjaikat, magára hagyva Grétánk nemzedékét azzal az átokkal, amellyel a jövő felnőttjei sújtották a mostaniakat. Büszkék voltunk rá a bátorságáért, a szabadságáért, amelyet képviselt végig, amíg Svájcban vele voltunk. Az utolsó napokban is többször hangoztatta, képtelen ilyen közömbös emberekkel egy világon osztozni, és hogy olyan társadalmi korlátok közé szorítják őt az állam, a világ kormányai, a pénzemberek és a döntéshozók, hogy bármit tesz is, végeredményben csak ront a világ helyzetén. Azt mondta dühtől elcsukló hangon, ezt a felelősséget nem fogják a nyakába varrni. A mozgalom, amelyben Gréta életműve kicsúcsosodott, már önálló úton jár. Fiatalok tízezrei követik, vagy fogják követni példáját világszerte. Ők nem akarják kivárni, tétlenül szemlélve a folyamatos pusztítást maguk körül. Gréta átértelmezte az elcsépelt frázist, amely szerint gondolkodj globálisan, és cselekedj lokálisan, amikor át mert lépni önmagán.

Fotó:Tutiblog/montázs


  Miért Rigó

16 hozzászólás

  1. Királytigris

    Szegény elmebeteg gyereket teljesen félrenevelték, tévútra vezették, mert a hülye szülők sincsenek tisztában a klímaváltozás, és a környezetszennyezés közötti különbségről.

    • A gyerek fogyatékos kicsi korától kezdve kezeltetni kellett volna…
      Ha minden betegből celebet csinálnak az abnormalitás lesz előbb utóbb a trend a Világon…
      ÉS A MÉLY ÁLLAMNAK EZ IS A TERVE!!!

  2. Királytigris

    Az Evangéliumban írva van: “Vak vezet világtalant, mindkettő gödörbe esik.”

  3. Ó, egyem eme tiszta lelkeket! Már pénz, meg kiadott öntömjénező anyucika könyv okán kapott kis lóvécska, meg kis jól anyagiakra váltható hírnév nincs is eme hős anyai szív szándékai mögött.. Csak a másokért való tennivágyás…hogy könnyekre ne fakadjunk itt mind a pusztulás szélén billegő hétmilliárdnyian…

  4. A kommunistáskodás terepe a zöldmozgalom. Az aktivisták a modern kor Lenin fiúcskái, a modern Hitlerjugend, akik mindent jobban tudnak, mindenhez értenek és minden hatalmat maguknak akarnak. Nemcsak a testek, hanem a gondolatok felett is uralkodni akarnak. Ebből lesz aztán a szép nagy boszorkányüldözés, ami lehet jövőre ide is elér.

  5. Bíró Z. [fb]: “És különben is, a Biblia nem ír semmiféle klímaváltozásról.” – írja ez a jelen hasábokon kétes hírnévre vergődött félnótás (gondolom, szándéka szerint ironikus éllel).

    Ajánlott irodalom (csak úgy hirtelen):

    MÓZES ELSŐ KÖNYVE
    7. fejezet
    Az özönvíz kezdete

    https://abibliamindenkie.hu/uj/GEN/7/

  6. Új margaréta fajtát kotyvasztottak Micsurin kései utódai: Canis Merga Gréta, a szöcskezabáló gendermutáns.

  7. A haladók egyik legnagyobb fegyvere a szómágia. Gréta most azért harcol, hogy tejnek lehessen nevezni azt is ami nem tej, csak simán növényi alapú valami. Így kell a dolgokat végzetesen összekeverni..

  8. Meg kell csak nézni arcának torzulásait beszédei közben és tudjuk kivel állunk szemben. Megtalálták ezt a szánalmas kis senkit és egy igazi hőssé szeretnék formálni. Borzalom még bele gondolni is abba, hogy ez a kis szörny valaha az EU parlamentben képviseli az emberiség érdekeit. Egy új Clara Zetkin vagy Rosa Luxemburg.

  9. Derék dolog ha megemlékezünk a fogyatékos elmebetegekről, de így felesleges, talán szokás szerint valami művészeti kritikában.
    Bár Ady esetében folyamatosan hiányolom iszákossága, morfinista és szifilisz okozta szellemi zavartsága, ja és szabadkőműves, és kommunista háttere – Kun Béla protestálása – kiemelését.

    Ugye Bayer Zsozsó?

    • Alvarez Lopez Havanmit

      A napokban is szép példáját láthattuk a globális felmelegedésnek, az USA-ból.
      Egy gyermek az ágyában fagyott halálra.
      Nem volt se áram, se víz a rendkívüli hideg miatt!
      Ráadásul ott olyan gagyi házakat építenek, amelyeket ilyen hidegben képtelenség felfűteni!
      A Gréta félék, inkább arról beszéljenek, hogy ők személy szerint milyen elektromos kütyüjükről mondtak le – eddig?!

  10. Őrültek, őrülteket nevelnek. Örülök, hogy 72-éves leszek, mert nem akarok őrültek által vezérelt világban élni. Sajnos a gyerekek felé fordultak. Ez a legnagyobb gazemberség. Miben különbözik ez a janicsár képzéstől, ahol 6 – 8 éves kortól a rabolt fiú gyerekeket Mohamed katonájává képezték ki, és a török hadsereg elit egységei voltak. Vagy a Boko Haram gyerek katonáitól, vagy a hitlerjugendtől, leninfiúktól. Jó célt nem lehet gazember eszközökkel szolgálni, mert abból csak gazemberség lesz. Lásd kommunizmus.

  11. Az elmebetegek népszerűsítése, médiatámogatása kissé ellenszenves és a PS részéről unalmas.

  12. Már bocs, hogy kritizálom a tulajdonosi elkötelezettség főszerkesztői megjelenítését.

  13. KLÍMAVÁLTOZÁS mindig is volt és mindig is lesz.
    Csak életmód változtatással és technikai, biológiai tudományok fejlesztésével lehet túlélni, alkalmazkodni hozzá!

    Ezek a kilmadogmások nem jártak iskolába?
    Nem tanultak annyit a naprendszerről, hogy a föld és a bolygók lassan változó pályákon keringenek a NAP körül.
    Nem tanulták, hogy a föld forog a tengelye körül.
    Nem tanulták, hogy a FÖLD tengelye is nagyon lassan de elfordul, (vagyis a föld tengelye is forog) és felcserélődnek a pólusok.
    Nagyon lassan, de elkerülhetetlenül, elháríthatatlanul folyamatosan bekövetkezik klíma változás.
    A FÖLD nem csak a tengelye körül forog, de a föld tengelye is elfordul, vagyis nagyon lassan de imbolyog.
    Ezt hogyan lehet BLA-BLA dogmával elhárítani?

    Az ilyenek arra büszkék, hogy vannak olyan fizikai tények amikről semmit sem tudnak!
    A fizikai tényeket nem lehet megváltoztatni!
    A fizikai tényeket csak megismerni és felhasználni lehet.
    A fizikai törvények ismerete nélkül nem lenne robbanómotor, nem lenne villamos áram.
    NEM DOGMÁKAT KELL GYÁRTANI!
    A FIZIKAI TÖRVÉNYEKET MEGISMERNI ÉS FELHASZNÁLNI KELL TUDNI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük