Ezért marad alul végül a Nyugat


Az megvan, hogy az amerikai politikusok néha bibliai idézeteket használnak annak érdekében, hogy pontosabban átadhassák az üzenetüket ezzel manipuláljak a hallgatóságot?

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””][/title]

Például amikor Obama megvédte azt a javaslatot, hogy még több migránst fogadjanak be Mózes második könyvéből vagy más néven a Kivonulás könyvéből idézett: “Az idegent ne használd ki és ne nyomd el, hiszen ti is idegenek voltatok Egyiptomban.” Mi mondjuk tuti nem (mínusz Piréz), de a javaslattal sem különösebben értünk egyet.

Az illendőség kedvéért meg kell jegyezni: nyilván mi meg a Pannon-medencében voltunk idegenek, de a honfoglalás során bevallottan hont foglaltunk és nem arra hivatkozva kértünk teljes ellátást, hogy a besenyők miatt ugye nem biztonságos harmadik országból jövünk. A zsidók pedig sosem akartak véglegesen letelepedni Egyiptomban, sőt, nem is igazán maguktól mentek oda árkon, bokron, veteményesen, gyodán át és az első adandó alkalommal leléptek. Szóval az arabusok viselkedését nem magyarázza a Biblia. Zárójel bezárva.

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Mások még hülyébbek, az egyház az államtól, az idéző pedig az agyától van teljesen különválasztva.[/title]

Nemrég Texas állam szenátora, Ted Cruz is tett vallással kapcsolatos kijelentéseket a győzelem érdekében: ő „Krisztus testét” szólította fel, hogy álljon mellé (azaz, szavazzon rá). Szánalmas, hogy ezt Kathleen Parker a Pulitzer-díjas újságíró úgy értelmezte, hogy Cruz Jézust magát idézte meg és hívta segítségül, amikor a hülyegyerek is tudja, hogy ez egy közismert frázis, amely a keresztény közösségre utal. Halottidézésről (!!!) már csak azért sem lehetne beszélni, mert szerint Jézus már feltámadt (tudjátok, húsvét…).

A totális képzavar egyébként a vallás határait átlépve egészen Max Weber kijelentésig is eljutott: több prominens politikai elemző szerint az, hogy “a fizikai erőszak legitim használatának a monopóliuma” egy bizarr aberráció. Senki nem szólt nekik, hogy aki erre a pályára lép, annak érdemes lenne az Ablakzsiráfon túl is szakirodalmat forgatni, mert akkor kiderülne, hogy pl. a jogelméletben az államot kb. ezzel a magyarázattal írják le.

Akik ma olvassák Platónt, vagy Szókratészt, azok egyáltalán nem értik, ezek az emberek miről beszéltek, vagy miért mászkáltak papucsban, és miért nem nézték meg a dolgokat inkább a neten. Ez a rengeteg félreértés egyébként, amellett hogy vicces, rendkívül elkeserítő is, hiszen az életünk alapját a kultúra adja, amely egy ötletekből, történelemből és megegyezésekből álló nagyon érzékeny gépezet.

Sajnos nem elég, ha meg tudjuk nyitni az emailt, vagy beengedünk egymillió muszlim fiatalt. A trágya is csak az elszenvedője a fuvarnak addig, amíg meg nem tanulja vezetni a kamiont.

 

(A The Week nyomán)


  Bubu Woodcutter

Egy hozzászólás van

  1. “A zsidók pedig sosem akartak véglegesen letelepedni Egyiptomban, sőt, nem is igazán maguktól mentek oda árkon, bokron, veteményesen, gyodán át és az első adandó alkalommal leléptek.”
    Ez ebben a formában nem igaz. Igenis önként mentek oda, mert az akkori általános felmelegedés (hiába nem voltak még szivárványos felvonulások) és elsivatagosodás elől a mai Irak területéről Szírián és Libanonon át a Nílusig futottak. (Érdekes lenne feltárni, hogy mi okozhatta az Eufrátesz vizének az elapadását!) Önként és dalolva, mert ha már egy tudálékos tesójukat eladták nekik, gondolták, hogy lehet ezekkel az egyiptomiakkal üzletelni is. Biztos vitt valamit a karaván, amiért jó eséllyel kaptak volna búzát József hatalmi visszaélései nélkül is, ha más nem, élőhúst, fátyolban…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük