Egy keresztényiszlamista keményköcsög



A Jobbik kulturális katyvasza eddig is nehezen volt emészthető, néha csak simán gyomorforgató, máskor annyira zavaros volt, mint az ottfelejtett bogrács alja a Duna parton. Nehezen lehetett követni a párt, de leginkább Vonagábor gondolatainak cikázását az iszlám és a keresztény közötti transzcendens térben. Azonban néhány napja pont került a hitbéli viták végére. Ahogy egy török kommentelő találóan megjegyezte Vona Facebook oldalán: „TURKEY+HUNGARY=TURAN!”. Ilyen egyszerű tehát a képlet, tehát ha összeadjuk a törököket és a magyarokat, akkor kijön az Athletico Madrid középpályása. Végre mi is BL döntőt játszottunk…
A komment egyébként Vona új borítóképe, a Gábriel arkangyalt ábrázoló fotó alatt lelhető fel. A bejegyzés egy Franciaországban élő iszlám-mániás török bevándorlótól származik. Egy másik megjegyzésben, a  Turkish Streets elnevezésű brigád tovább szövi Gábor álmait: „Turkiye+Hungary+Azerbeycan+Turkmenistan+Uzbekistan+Tatarstan+Kazachkstan +Kyrgyzistan = Turanic union!”. Kb., mint az ISIS.
Na, ez aztán a megalapozott geopolitikai válasz a 21. század kihívásaira…
S mintha Vonagabi rajongói FB oldala is ezt a képletet erősítené. Ugyanis a borítókép a Hősök terén álló, Zala György által tervezett és kivitelezett Gábriel arkangyalt ábrázoló szobor látható. A főangyal kezében pedig jól látható a kettős kereszt és a Szent Korona. (adunk egyet a magyarkodásnak!) Mindez előtt pedig azt a kis képet láthatjuk Vonáról, amely Isztanbulban készült – egy mecsettel a háttérben (egy puszi az iszlámnak is!). Az megint más kérdés, hogy ez a keményköcsög beállás kinek szól. A keletnek vagy a nyugatnak. Az biztos, hogy a Trainspottingból Begbie az ilyeneknek szokta feldugni a dákó vastagabbik végét, nem véletlenül nem utazott el Skóciába ünnepelni a kiválást maradást.
Visszatérve a szimbólumrendszerre: a Szent Koronát tartó főangyal mögött valójában egy mecset van. Ez aztán a szimbolikus politikai üzenet!
A tisztánlátás végett fontos megjegyezni, hogy Gábriel arkangyal nemcsak a keresztény kultúra egyik fontos alakja (Lukács evangéliumában Isten hírvivője), hanem az iszlámban is kitüntetett szerepe van. Ugyanis Mohamed prófétának a Hira hegyen jelent meg többször is a főangyal, hogy aztán majd húsz éven keresztül adja át neki Isten szavait. (A hagyomány szerint ezekből a látomásokból születik majd az Iszlám szent irata, a Korán, mikor a tanítványok lejegyzik a próféta szavait.) Azaz Mohamed tanítása Istentől származik, amelyet a hagyomány szerint Gábriel főangyal közvetített.
Szóval tisztul a vallási, kulturális, ideológia katyvasz a szimbólumok szintjén is. Vonagabi borítókép választása, azaz a főangyal szobra, egyszerre elégíti ki az iszlám-rajongókat, illetve a „magyarkodókat” is. Ugyanakkor nem keseríti el végleg a Jobbik keresztény szavazóit sem. Zseniális választás!
Most már csak két kérdés maradt, amit továbbra sem értünk.
Miért akarja Gabi a Szent Koronát átvitetniSzékesfehérvárra? Értjük, hogy koronázási város, stb – de akkor is? Miért fontos ez most az önkormányzati kampányban?
A második kérdés viszont annál húsbavágóbb! Mikor Vona hívószavára, a „Kellesz a hazának! Iratkozz fel, hozzuk el együtt a szebb jövőt!” jelszó alatti regisztrációra kattintunk a Jobbik honlapján, akkor vajon melyik ország, nemzet szebb jövőjét támogatjuk? Vajon melyik „hazának” kellünk? A turáni uniónak?


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük