Casting a Jobbikban is?


Most őszintén, kit lepett meg az, hogy Vona az elegáns öltönyében végre valahára pontot tesz a mérsékeltek kontra radikálisok vitájának végére a Jobbikban? Bár azzal, hogy kirakta az elnökség felét radikalizmusa miatt a mozgalom vezetésből, sok-sok reménykedő szavazót sokkolt. S ezzel el is indult egy olyan folyamat, mely eddig csak a baloldalt jellemezte. Mostantól a Jobbik is hosszú ideig magával és persze az önsorsrontó személyzeti politikával lesz elfoglalva!

[rule style=”rule-dotted” ]

Ha körbetekintünk az Európa-szerte növekedő radikális pártok háza táján, végül is azt látjuk, hogy Vona csupán követi a nemzetközi trendet. Mérséklődik az Osztrák Szabadságpárt, cukisodik a francia Nemzeti Front. Keresik azokat a témákat, amivel el tuják magukról hitetni, hogy nem farkasok, hanem bárányok ők – akik nem csak focimeccseken hőbörögnek, esetleg tüntetésen kurvaanyáznak, néha zászlót égetnek, hanem készek kormányozni is. A sógoroknál például egyre sikeresebb a Szabadságpárt átalakulása. Mennek a radikálisok, jönnek a szakpolitikában kompetens új arcok. (Vagy legalábbis kompetensebbek, mint a bénázó nagykoalíció, ami valljuk meg, nem nehéz egy “kapu, oldalsó szárnyakkal” politikai dimenzióban.)

A francia Nemzeti Front vezetője Marine Le Pen pedig odáig ment a cukisodásban, hogy a saját apját Jean-Marie Le Pent (aki az alapító volt) is kizáratta tavaly a pártból, mert néha zsidózott egyet az öreg. Meg mert a régi iskolát képviselte, s így már vérciki volt a mérsékelt politikusokat maga köré gyűjtő ambiciózus elnök asszony mellett, felett, előtt, vagy hol.

Így ha Marine Le Pen a nagy cukisodás, a szakpolitikai irányváltás hevében az örökös elnöknek választott apját is kirúgta a pártból, miért is csodálkozunk azon, hogy Vona is kicseszerintette a kiszámíthatatlan Novák Elődöt, a faszpumpás Szávayt, vagy a zsidózgató Apátit?

 

Vona végül is a nemzetközi mintát másolja. Azt gondolja, hogy ha szakpolitikusoknak látszó arcokkal veszi körül magát, ha kivágja az ablakon a hőbörgő, zászlóégető bagázst, akkor magához tudja édesgetni a Fideszben csalódottakat. Főként, hogy a baloldal erre gyakorlatilag képtelen. És valljuk meg: tényleg az! A mérséklődéssel csupán néhány gond van. Egyrészről a szakpolitikusoknak beállított jobbikosok, akik majd a tervek szerint a vezetés derékhadát adják, egyáltalán nem biztos, hogy meghatározó szellemek saját szakmájukban. Sokukról sok hülyeség derült már ki. Így a legnagyobb kérdés, illetve probléma az, hogy a Jobbikban nincs annyi szakértő, szakpolitikus, kompetens, kormányzásra képes személy, vagy mi, amennyire szükség lenne. Ráadásul az egykori humán értelmiség, amely a MIÉP szellemi hátterét adta is felszívódott. Az megint más kérdés, hogy a belbudai antiszemita skanzennel egy időutazáson kívül lehetne-e bármit is elérni…

Nagy kérdés, hogy mit szólnak ehhez a kurucosok. A legnagyobb igazságot talán Budaházy mondta ki egy interjújában. Így fogalmazott:

“A kuruc.info-val jutott el a Jobbik a nulláról a 17 százalékig, ami példátlan teljesítmény a maga nemében. A nagy liberálisok, akik az internet urainak hiszik magukat, nem voltak képesek erre. Azt viszont hibának tartom, hogy miután a párt a nemzeti radikális közösség hátán bejutott a parlamentbe, a megszerzett erőforrásokat nem eléggé forgatta vissza ennek a közösségnek a megerősítésére és a társadalmi tömegbázis ilyetén való növelésére.”

Valljuk meg, van igazság Budaházy szavaiban. A Jobbik sokat köszönhet a kurucinfónak. Az, hogy mennyi százalékot hozott a pártnak, persze megbecsülhetetlen, de tény, hogy a Jobbik szavazók százezrei a kurucinfón szocializálódtak éveken keresztül. Hogy mit fognak szólni az oldal szerzői, de leginkább az olvasói ehhez az egész zsúrpubihoz. Megjósolhatóan nem sok jót.

Tény, hogy a Jobbik 2018-ban, ha nem csinál ennél nagyobb hülyeséget, így elcukisodva is hasonló erővel fog besétálni a parlamentbe. De mi lesz ezután? Mi lesz a kurucinfósokkal? Meddig tart a türelem? Mikor akadnak majd ki azon, hogy valami új arc, akit szakpolitikusnak neveznek megmondja majd a tutit? Mit ír majd erről a kuruinfó? Vagy cukisodni fognak ők is? Aligha! Esetleg lemásolják a Magyar Nemzet stratégiáját? A Jobbik ellenzékébe vonulnak, de nem szolgálják majd az ellenséget? Ez tűnik talán a legsanszosabbnak.

Másrészről jól mutatja a Jobbik személyzeti politikájának kudarcát az is, hogy miközben kitúrják a Novák házaspárt a radikalizmusa miatt, Vona meghívja az elnökségbe azt a Toroczkai Lászlót, akit éppen a minap csapott el a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokon, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi missziója elleni 2012-es demonstráción való randalírozása miatt. És ott van még a 2006-os tévéostrom során betöltött főszerepe is. Persze, Toroczkai a maga nemében, egy kisebb közösség előtt hős és polgármesterként sikeresen kezdett új életet. De nagy kérdés, hogy ő miért fér bele a mérsékelt Jobbik vezetésébe, Novák pedig nem. De ezt Vona biztos jobban tudja. Lehet, hogy Toroczkai az elmúlt években elvégzett egy tucat iskolát, s mint polgármester is egyre elfogadottabb személyiséggé vált.

Meglátjuk!


  Boris Vian

Egy hozzászólás van

  1. Mi is volt a Jobbik egyik, önmagukat népszerűsítő kijelentése? Az, hogy ők “alulról építkező párt”. Erre kiderül, hogy nekik is “rettenetes tagságuk” van, és ha alulról építkeztek valaha, ezt most a pártelnök felülről lebontja.
    Szóval, 2018-ban jön a 6%.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük