Árnyékellenzék Programalkotó Bizottság


Most, hogy a választások tragikus végeredményétől megijedt német szociáldemokrata pártalapítványok és a Nyílt Társadalom közép-európai kirendeltségei újabb készpénzfizetési garanciát vállaltak a magyarországi demokrácia helyzetének javítására, itt az ideje, hogy munkához lássunk. Mi, nevünket nem vállaló, de független, és úgy a piacon, mint a tudományos életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó, jobb és baloldali, liberális és konzervatív értelmiségiek összegyűlünk abból a célból, hogy az Összefogás 2022 konferencia-sorozat keretében segítsünk az ellenzéknek megalapozni azt a cselekvési tervet, meghatározni azt az irányt, aminek köszönhetően végre újra fontosnak érezhetjük magunkat.

Munkánkat végre keretbe foglalja az az optimizmusra bőven okot adó történés, miszerint az ellenzéki pártok végre közelednek egymáshoz (így, a választások előtt alig 4 évvel). Elhatározták magukat a közös parlamenti munkára, az egyeztetésre, a párbeszédre. Mert a párbeszéd a legfontosabb.

Fontosnak tartjuk kijelenteni, hogy a párbeszéd során félre kell tenni az összes olyan kérdést, ami megosztaná a végre egyesült ellenzéket!

Tehát nem szabad beszélni a múltról, a jelenről és a jövőről, kizárólag Orbán Viktor és a Fidesz galádságairól szabad egyeztetni, különben odavész a párbeszéd. A következő témák kerülendőek: adórendszer, migráció, felzárkóztatás, oktatáspolitika, honvédelem, családpolitika, energetika és a felsorolásban nem említett megosztó szakterületek. Minden más, főként az Orbán Viktorhoz fűződő viszony viszont kibeszélendő, kielemezendő terület.

Mottónk, hogy nem lehet elég korán elkezdeni az összefogásról szóló diskurzust, hiszen el kell valamivel ütnünk az időt, miközben a Fidesz analfabétává teszi a 10.-es osztályos szakipari tanulókat, felszámolja a civil szférát és putyini rendszert vezet be, továbbá emigrációba kényszerít milliókat, hogy aztán Londonból, a legnagyobb magyar városból adjanak kétharmadot az ellenzéki erőknek – mind a 9 ezren.

Nekünk ők számítanak, nem a vidéki taplók!

Rájuk alapozzuk azt az európa-barát politikát, amit egyszerre érezhet sajátjának egy belvárosi lakásgaléria kurátor és egy Londonba szakadt, nekikeseredett pizzafutár.

Felhívjuk az összefogásban részt vevő pártok, civil szervezetek és hazájukért tenni akaró állampolgárok figyelmét, hogy érdemes már most lefoglalni azokat a domain-neveket, melyek meglátogatása során 2022-ben a választópolgár tájékozódhat az esélyes jelöltekről, egyúttal ezeket az oldalakat kinyomtatva el kell juttatni vidékre, ahol nincs Internet, csak az Origó és a 888 fogható.

A következő hetekben meg kell alakítanunk azt azt az ellenzéki kerekasztalt, ami lehetőséget nyújt arra, hogy azt az árnyékminisztériumok mintájára szakpolitikai munkacsoportokkal tudjuk kiegészíteni, ahol a tudományos élet nevüket nem vállaló nagyjai véleményezhetik a közös cselekvés irányait, meghatározhatják azokat a morális minimumokat, amire 2022-ben fel lehet építeni a közös országunk közös jövőjét! Fontos az olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtó értelmiségeiket is odahívni a pogácsás, ásványvizes asztalhoz, mint a finn példára alapjövedelmet bevezetni kívánó Göncz Kinga és a Bod Péter Ákos, aki majdnem megválasztotta magát miniszterelnöknek a halhatatlanokat összegyűjtő V18-as csoport nyitó értekezletén.

Mivel a teljes magyarországi helyi közigazgatást is áthatja a központi hatalom zsarnoksága, ezért minden egyes statisztikai régióban, megyében, járásban létre kell hozni az alternatív helyi közigazgatás szerveit. Helyi árnyékszékekbe kell tömörülni, hogy a vidéki emberekhez minél közelebb tudjuk majd megjeleníteni az egyesült összefogás szempontjait.

Fontos megvizsgálni a parlamenti munka ellenzéki bojkottjának lehetőségét olyan képviselők részvételével, akik átvették a mandátumukat.

Meg kell teremteni az országgyűlési bizottságok ellenőrző albizottságainak televíziós közvetítését a közmédiában annak érdekében, hogy minden választópolgár tisztában lehessen azzal, mi mindent tesz a parlamenti ellenzék a tekintélyelvű kormány ellenőrzéséért.

Ha ezzel mind megvagyunk, akkor zárásképpen összegezzük a tapasztalatokat egy kiadvány formájában a Friedrich Ebert Stiftung és a Nyílt Társadalom Alapítványok közös finanszírozásában, és ezt a kötetet egy konferencián bemutatjuk.


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

4 hozzászólás

  1. Az okozta a vesztüket, hogy minden lényegtelen dologról beszéltek, agitáltak, mert azt hitték, ezeket beveszik az emberek. Ami konkrét dolog, és mindannyiunk életét befolyásoló kérdés lett volna arról hallgattak. A meg nem nevezett tudományos szakemberek valóságismerete: 0 (igen, nulla), ezt bizonyította a nevezett is, minden megszólalása. Ezért nem meglepő az eredmény. A meglepő az önbizalmuk volt. Ha azok akik ma többségről hadoválnak, becsülettel elvégezték volna az általános 5. osztályát, tudnák, hogy a listán a parlamentbe jutott pártokra 5 312 421 szavazatot adtak le. Ebből a Fidesz-KDNP-nek 53,17% (2 824 647 szavazat) az eredménye. Én mindezt egy kis magyar faluban a valasztas.hu honlapról vett adatok alapján számíttottam. Egyéniben a 106 mandátumból 91-et szereztek ami 85,84%. Ennyi ésszel nehéz lesz célbaérni, azt remélem nem is sikerül.

    • Ezeket az “ellenzéki” politikusokat fútószallagon klónozták – a megrendelő ne tudd ki – jelentős pénzéből.
      Kritérium volt a blogban felsorolt tulajdonságok “bevitele” a prototípusba.
      Miután a próbaüzemelés befejeződött, elkezdődhetett a sorozatgyártás, a főbróba április 8.-án sikeresnek volt mondható.
      Ebből kifolyólag 2022-íg üzemmenetbe kapcsolnak. Majd utána lomtalanítás….

  2. Szóval egy párhuzamos társadalmat akarnak Magyarországon létrehozni, csak mivel az illegális migiri mentes övezet, így hazai anyagból akarnak építkezni. Saría mikor lesz?

  3. “Helyi árnyékszékekbe kell tömörülni” Ideje lenne már nekik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük