Államférfiak széllel szemben


Szélsebesen terjed a populista tekintélyelvűség Európában – adta hírül összevont szemöldökkel és aggodalmasan a jövőbe szegezett tekintettel a 444. Kiderült, hogy az európai felnőttek fele „osztja a populista tekintélyelvűség értékeit, ami egyfajta keveréke annak, amit Trumptól, az alt righttól, a brexitesektől, Orbántól, Marine Le Pentől” és más szörnyű nemdemokrata vezetőktől kap meg a nép. Nincs könnyű dolga szegény Junckernek.

Az már csak kiegészítő információ, hogy általában a férfiak, az öregebbek és a kevésbé (frankfurti) iskolázottak között hódít a „populista tekintélyelvűség”. Tíz-tizenöt-húsz éve még érettek és bölcsek voltak a választópolgárok, akikre bátran rá lehetett bízni a valódi sorskérdéseket is, de most már valahogy nem azok. Pedig a demokrácia mindent jól csinál. Ez csak valami titkos gonoszság, valami ördögi csíny lehet, aminek a szálait kaján vigyorral mozgatja Orbántrump. Mondjuk Orbán legkésőbb 2011-ben megbukott, és azóta is újra és újra kvázi megbukik minden nagy csinnadrattával színre lépő, majd annál nagyobb kussban elfelejtődő, „független”, „civil”, az egész népet képviselni és egymillióan lenni akaró, harminc fős gittegylet köztéri rikoltozásánál. Ha ilyen szélsebesen terjedhet a bukott orbanizmus – ne köntörfalazzunk itt álszentül, mondjuk már ki, hogy Trump is ennek a követője! – akkor vajon milyen csapások jönnek még vissza a múltból? Visszalobbannak a Reichstag lángjai 1933-ból, és Hess újra megpróbálja beszervezni a kis repülőgépével az amúgy is brexitelt angolokat? Hát igen, jogos a rettegés libnyaféknál.

Na de, ha ezek a szörnyű Orbántrumpok a demokrácia esküdt ellenségei, akik borzasztó populista lózungjaikkal megvezetik a népet, akkor valakiknek lenniük kell a demokrata oldalon is. Ők bizonyára az Európa Unió frankfurti iskolázott, vezető liberálisai, akik a drága öltönyeikből is eléggé kilátszanak, hiszen nem tanultak meg sem viselkedni…

juncker
…sem rendesen kinézni.

Candidates for the presidency of the European Commission Martin Schulz of the Party of European Socialists (L) and Guy Verhofstadt of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party attend a debate on the European Presidential election at the European Parliament in Brussels April 29, 2014. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS)

Nem beszélve arról, hogy a pirospozsgás arcú bizottsági első megbízott ugyancsak kellemetlenül elszólta magát a populista tekintélyelvűség elleni rettegés újabb napján.

„Ha minden tagállam népszavazást tart, ha nem ért egyet egy döntéssel, hogy kimondassa az ellenkezőjét annak, amit a jogszabályok előírnak, nem fogjuk tudni irányítani és kormányozni Európát” – mondta Jean-Claude Juncker, a Központi Bizottság elnöke. Ismerős gondolatok! Az igazán nagy formátumú államférfiak érthetően nehezen viselik, ha az alattvalóik nem fogadnak szót, mert nem látják be, hogy a szép új világunk megteremtése bizony áldozatokkal jár.

Kilencmillió fasisztával nagyon nehéz szocializmust építeni.
(Rákosi Mátyás)

rakosi

A parancsaim süket fülekre találtak, ezért képtelen vagyok a további vezetésre.
(Adolf Hitler)

Ha minden tagállam népszavazást tart, ha nem ért egyet egy döntéssel, hogy kimondassa az ellenkezőjét annak, amit a jogszabályok előírnak, nem fogjuk tudni irányítani és kormányozni Európát.
(Jean-Claude Juncker)


  kanászgyerek

3 hozzászólás

  1. Junckerék is legszívesebben leváltanák a népet – az összeset.

    • Ez van folyamatban a bevandorlokkal. A valasztasok kozeledtevel a Franciaknal 45%-al megugrott az allampolgarositasok szama … Kellenek az uj valasztok tehat a nep lecserelese a Libsiknek.

  2. Az EU.KB. vagy szerepzavarban van, vagy tudatosan hazudik. Ha így zavarja az ellenvélemény és azt gazdasági túlhatalmával visszaélve, erőszakkal akarja letörni és nem demokratikus módon konszenzusra törekedve megoldani, akkor ez nem liberális demokráca, hanem globális /intrnacionalista/ tőkés diktatúra. Már-már egyetétek azzal, hogy kétféle világunk van, alvilág és álvilág, hogy a valóságot meg ne ismerhessük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük