Absztrakték a felhők között járnak


Az megvan, hogy még az első migráns blitzkrieg idején azon verte a nyálát a libnyaf sajtó, hogy átláthatatlan a költségvetés? Mármint egy olyan lista szerint, amit egy bizonyos International Budget Partnership (IBP) adott ki, és amelyen 49 pontot kapott az elérhető százból Magyarország? Oroszország 74-et, Románia egyébként 75-öt kapott.

Tuschinger

Az IBP jelentésének elkészítésében segédkező Költségvetési Felelősség Intézet (Bajnai árvák egyik befogadó-állomása) vezetője, Romhányi Balázs egyébként maga mondta el néhány napja a HírTV-ben, hogy azért kaptunk kevés pontot, mert az átláthatóság fogalmát kimerítő 7 kormányzati dokumentumból 3 nem elérhető a nyilvánosság számára vagy egyenesen el sem készülnek Magyarországon. Nem készülnek költségvetési irányelvek, nem készül féléves jelentés a költségvetés aktuális állapotáról, és nem készül “polgárok költségvetése” sem, ami a hétköznapi embernek magyarázná el, mi a dosz van a költségvetéssel.

Szerencsére Ruanda elkészíti ezt a három papírost, így minden ruandai közgizdász átlapozhatja és kiplakátolhatja vele a független szakértői irodáját. Nem ilyen szerencsések az ugandaiak, hiszen ott nem készül “polgárok költségvetése”, vagyis nem olvashatja egy ugandai sem a vivid kampalai utcákat róva, szuahéliül az állami költségvetés polgárbarát és közérthető magyarázatát.

Az most mindegy, hogy annyi listát csinálok és olyan kritériumok mentén, amennyit és amilyet csak akarok. De létezik-e ennél elidegenedettebb, égben járó marhaság a világon, amiről cikkezni és nyilatkozni lehet? És mit bizonyít ez? Még az ellenkezőjét sem.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük