A Szadesz halálára I. – A nagy túlélő


Gabi megmondta a tutit! Hogy ki kivel fogjon össze, meg hogy Mesterházy Atesz legyen a miniszterelnök-jelölt. (Azóta persze már kivajúdták a félmegoldást, tiszta SZDSZ-MSZP love forever, nem vész el, csak átalakul, etc., de ez egy másik poszt témája…) Gabesz voltaképp csontig benyalt az ifjú szoci vezérnek, hátha rákerül az MSZP listára, amire – Atesz nyilatkozatai alapján – jó esélyei vannak. Ráadásul Gabi nemrégiben alapított törpe mozgalma, a Magyar Liberális Párt gyakorlatilag nem is létezik. Mire alkudozik ez a jó ember?
A Liberálisok – Magyar Liberális Párt furcsa képződmény. Felismerve az új idők új szeleit már magyarként, kvázi lokálpatriótaként határozza meg önmagát; annak ellenére, hogy a liberálisok az elmúlt húsz évben mindig kozmopoliták voltak. És Fodor Gabi is. Ráadásul a közösség fontosságáról hadoválnak, pedig a liberális mindig az egyénben, az individuumban hisz. De minden filozófiai zagyvaság ellenére a lényeg, hogy a párt gyakorlatilag nem létezik. Mondhatni Fodor Gabi fedőszervezete csupán. Jó arra, hogy valaminek a nevében mondhassa meg néha a tutit! És persze, hogy egy kis s…nyalással ismét bekerülhessen a parlamentbe.
A minap kiderült az is, hogy végre megszűnik az elmúlt huszonhárom év legkártékonyabb pártja, a Szadesz. Nincs tagság, nincs vezetés (legutóbb nem is vállalta senki az elnöki pozíciót) – így nincs tovább értelme a jogi létezésnek sem. Nagyot sóhajthatnánk, de nem tudunk boldogan hátradőlni a fotelünkben. Ugyanis a Szadesz még halála után is kárt okoz nekünk. Kiderült, hogy a pártnak 415 millió forintos hiteltartozása van a Magyar Fejlesztési Bank felé, ráadásul állami kezességvállalással. Így a párt szeptemberi megszűnése után az államnak, ergo nekünk, adófizetőknek kell majd állni a cehhet. A világ sem látott még ilyen gazemberséget! Az egykori vezetők, Pető, Kuncze, Kóka, Fodor, meg a többi jó madár meg élik világukat…
Történt, hogy a Szadesz 2008-ban, amikor a gyurcsányizmus még tombolt és rombolt hazánkban, iroda vásárlás jogcímén, állami kezességvállalás mellett, hitelt vett fel. A Magyar Fejlesztési Bank adatai szerint 20 ingatlant vásároltak, amelyek közül létezik olyan, amelyet még birtokba sem vettek, vagy éppen üresen hagytak. Igen profán okok miatt történhetett ez meg: nem létezett, vagy éppen megszűnt az alapszervezett abban a városban, ahol az irodát vették. De úgy kellett az ingatlan a kormánykoalícióban lévő Szadesznek, mint kivert kutyának a zsíros konc.
De vannak bizarrabb történetek is, mint például a Kecskeméten megvásárolt ingatlan esetében. 2010-ben ugyanis üresen hagyták a szétrepülő szabad madarak, de hagytak még úgy 400 ezer forint közös költség hátralékot is. Majd fizeti az önkormányzat. 
A Magyar Fejlesztési Bank szerint az ingatlanok jelentős részét az állam nem tudja birtokba venni, illetve értékesíteni, így az semmiképpen sem fogja fedezni a 415 millió forintos tartozást. A jogszabályok és az állami kezességvállalás miatt ezt majd nekünk kell kicsengetni. Ami azért is igen cinikus, mert éppen az a szoci-szadesz kormány vállalt kezességet, amely a lakosságot belehajszolta az elcseszett devizahitelekbe, amit ma is millióan nyögnek. És ne felejtsük el azt az aprócska tényt sem, hogy ők a fő felelősek az ország és az önkormányzatok eladósításáért is.


A hitelezés éve egyébként igen viharos volt a Szadesz életében. 2008-ban kiéleződött a Kóka-Fodor párharc. Gabi, mint menekülő patkány hagyta ott a Gyurcsány-kormány miniszteri székét, hisz sejtette már, hogy Ferenc testvértől a Szadesz meg fogja vonni a bizalmat. Az pedig – a parlamenti matematika szerint – bukást fog jelenti. S valóban így is lett. Majd választások nélkül megkaptuk Gordont – de az már egy másik történet.
A szadeszen belüli hatalmi harcból végül Fodor jött ki győztesen. Hajszálnyi előnnyel (346-344 arányban) választották elnökké. Ez 2008 nyarán történt, amikor a hitel kérelmeket a párt realizálta. Szóval Fodor Gabi közvetlenül felelős a szadesz 415 milliós hiteltartozásáért. Most meg ő mondja meg a tutit? Ő mondja meg, hogy ki legyen az ellenzék vezetője? Mit képzel ez az ember?
Mi azt tanácsoljuk Fodor Gabinak, ahelyett, hogy Mesterházyt kiáltja ki miniszterelnök-jelöltnek, kezdjen inkább azon ügyködni, hogy a megszűnőben lévő Szadesz valahogy fizesse ki azt a 415 millió forintot! Mert mi biztos nem fogjuk. Vagy?

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük