A Kóka mit sündörög?


Van ebben az utána-mondás kérdésben egyfajta nehézkesség. Teszemazt a Schifferbandi azt kérdi a Parlamentben, hogy a Piroshelikopter János mi a toszért megy diplomáciai tárgyalásokra a magyari kormány tagjaival Szingapúrba. Innentől ez LMP-s ügy. Viszont mielőtt a királyi média szemlesütve összezár, a Toronyházból is föltennénk ugyanezt a kérdést: A Piroshelikopter János mi a toszért megy diplomáciai tárgyalásokra a magyari kormány tagjaival? Mit sündörög még itt a Kóka?

Miért Rigó

A kérdésre meg érkezik a miniszterelnöki válasz, hogy bár volt erről belső vita, végül arra jutottak, hogyha egy valamikori baloldali politikus (az elv szerint tulajdonképpen akárki, vagy bárki), ha az üzleti szférába nyergelt át, és most úgymond a magyari gazdasági fejlődését segítheti elő, akkor csak hadd jöjjön. Pörgesse azt a gazdaságot. Nemzetbiztonsági átvilágítás van, ideológiai átvilágítás nincs. Humánus álláspont.

Bezony, emiatt aztán a Kóka sem először diplomatáskodik magyari színekben, hiszen megjárta már Japánt meg Szaúd-Arábiát. Nyilván a jó híre miatt, hiszen őt anno még a krisztusi korban érte a miniszterség, de már akkor is ország-menedzsernek hívta magát. Saját cégétől visszabérelt helikopterrel fuvarozta a rokkantnyugdíjasokat, a Rolexét még a Playboyba is elvitte megmutatni. Az elkókásodásról azóta még a hatalmi elit is, mint tünetegyüttesről beszél, amely jobboldali politikai körökben is szedi gyanútlan fiatal áldozatait. Egyesek szerint egy ilyen hasonló diplomáciai úton kaphatta el az ifú Szíjjártó is, de az biztos, hogy Szingapúrba menet a Kóka felülfertőzte. A Kóka-kórban szenvedő emberek azt hiszik magukról, hogy valami roppant fontos dolgot csinálnak, aminek a szakértői.

A valóság azonban sajnos mást mutat…

Fölteszem, aki a politikai életben sikeres munkát végez, az a gazdasági életben is hasonló eredményeket lehet képes felmutatni. Ellenben nem kellene rendszert csinálni abból, hogy diplomata útlevéllel kivisszük a baloldali pereputtyot csillogtatni. Mégis, hogyan nevezzük ezt, Lúzer-Trans? Bizony-bizony, jól tönkrevágták az országot annak idején ezek a volt politikai ellenfelek itt a küldöttségben. De fátylat rá, azért csak bízzanak meg bennük a külföldi emberek, mert gazdasági szakemberként fántásztikusak. Azért jöttek, hogy a magyariországnak jobb legyen. Meg a külföldiországnak is.

Háháhá! Gazdasági szakemberek, háháhá! A haszon meg – ha lesz egyáltalán – a siker szokás szerint eltűnik majd a Gyurcsány-Oszkó-Kóka-háromszögben. Komolyan, nem volt valaki más? Egy családi gazdálkodó, vagy egy trafikos…

Orbán különben is feldobta a magas labdát, hogy ki lehet velük menni, csak a pénzet kell befizetni. Bárki mehet, csak nemzetbiztonságilag ne legyen kockázatos. Van egy kis pénz, nosza, irány Japán a kormánydelegációval. Vagy más egzotikus ország. A turistaosztályon meg ki ül az ablak mellett? Hát János, aki a gyors bemutatkozás után megmutatja a drága karóráját, és elmagyarázza az új mobilalkalmazást, amivel házalni megy. Milliókat fog vele keresni.  Aztán egy cinkos kacsintás, ebből a Ferinek is megy, tudod, cégcsoportos. A magyar munkavállalókról ugyan nem esik szó, de a harmadik whiskey után János azt is megsúgja, Feri is itt van a gépen, csak lent, egy bőröndben. Nemzetbiztonsági kockázat… A gép a felkelő Nap felé fordul, amit Bajnai libái köszöntenek kigágogva a csomagtartóból.


  Zsuzsanna Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük