A klímaszorongatás nem tudomány


Tömbösített ostobaság, amit az Index tegnap írt, ma ír és holnap is írni fog az általa klímakatasztrófának hazudott jelenségről. Greta Thunberg legjobb magyar tanítványai, jó klímakommunistához méltóan, minden nap képesek alulmúlni az előző napi teljesítményüket, amiből levonhatjuk azt a következtetést, hogy ez holnap is sikerülni fog nekik.

Reménytelen küzdelem ez, mert én nem kapok semmiféle pénzt senkitől azért, hogy a nemzetközi hálózatok dotációjában megírt baromságaikat leleplezzem. Ők viszont rengeteg pénzt kapnak azért, hogy minden egyes áldott nap tömjék az olvasóik fejét a legszörnyűségesebb marhaságokkal. Hogy azok aztán klímarettegve sírják magukat álomba esténként, és reggel, ébredés után a megfelelő cégek termékeit vásárolják és a megfelelő pártokat támogassák a szavazatukkal.

Mert erre megy ki a nagy „világmegmentés”! Vegyél svéd/német szélerőművet és szavazz a zöldekre.

Öt tévhit a klímaváltozásról, amit most megcáfolunk az minapi fogalmazásuk címe, és pont nulla százaléknyi valóságot tartalmaz. Mind az öt, általuk elővett „tévhit”, és azoknak cáfolatai tulajdonképpen szósaláták, mert a mondatok csak látszólag értelmesek, valójában a fogalmak, tudományos szakkifejezések visszaélés jellegű használatán alapulnak, mindenféle belső logika és koherencia nélkül.

Azok, akik kétségbe vonják annak az állításnak a bizonyítottságát, hogy a szén-dioxid okozza az elmúlt 30 évben tapasztalt időjárási jelenségeket, amit a liberálisok legújabban klímakatasztrófaként akarnak eladni, pusztán csak olyan kérdéseket tesznek fel, amelyekre a klímahiszterikák nem képesek értelmes választ adni. 

A kérdések, amiket felteszünk, még csak nem is fizikai jellegűek, vagy a klímatudományokra vonatkoznak, hanem elsődlegesen a tudományos kutatás szabályaira. Arra, hogy mit nevezünk mérésnek, mit tekinthetünk adatnak és milyen matematikai módszerek használata megengedhető. Az összes többire csak azután kerülhetne sor. De ezen sosem jutunk túl, mert ez az egész őrület azon a primitív szcientizmuson alapul, amely nem vallhatja be, hogy nem tudunk vagy nem értünk valamit. A klímakatasztrófa vallása egy pszichológiai termék, amely egyébként megakadályozza, hogy valódi tudást szerezzünk a Föld klímájáról, és hogy arról a szükséges alapossággal tájékoztassuk az embereket. 

Most kénytelen vagyok az Index és a liberális médiakonglomerátumok kreténségeivel terhelni Önöket, de tekintsék ezt egy kis emlékeztetőnek, a legelső pár sornak a Bevezetés a tudományos gondolkodásba című tankönyvben.

Első értelmetlenség: „A klímaváltozás a természetes ciklus része”.

Vagyis, hogy a „klímaszkeptikusok” (jelentsen ez bármit is) ezt állítják. Elsősorban ez a bizonyítási kényszer megfordítása, mi csak azt mondjuk, ők bizonyítsák be, hogy milyen új, emberi eredetű jelenségek állnak olyan folyamatok mögött most, amelyek egyébként korábban is általánosak voltak a Föld történetében. A klímaváltozás kifejezés egyébként egy teljesen tartalmatlan, definiálatlan kifejezés, különösen úgy, ahogy ők használják, sem térbeli, sem időbeli, sem mértékbeli meghatározottsága nincsen. És nem győzöm újra és újra hangsúlyozni, minden olyan érvelés, amely olyan hőmérsékleti adatokon alapszik, amely nem valódi mérésekre, hanem mindenféle modellszámításokból, történelmi feljegyzésekből, meg fosszíliákból következő becslésekre támaszkodik, nem bizonyító erejű. Csak valószínűségről beszélhetünk, százötven évvel korábbi idő előtt pedig már csak arról, hogy mire utaló nyomokat találunk.

Második állítólagos tévhit: „A változásokat a napfoltok/kozmikus sugárzás okozza”.

Lehet, hogy az UFO magazin globális felmelegedés különszámában írnak ilyesmiket, de ennek a mondatnak nincs is értelme. Az úgynevezett szkeptikusok csak két dolgot merészelnek felvetni. Az egyik az, hogy az ember sokkal drasztikusabban is beavatkozott már a természetbe, mint a szén-dioxid eregetése, pl. Európa és Kis-Ázsia erdeinek kivágásával, folyóinak elterelésével, gátak és mesterséges partok közé szorításával, és elképzelhető, hogy ez a sok-sok apró, lokális beavatkozás összeér. A második, hogy talán az üvegházhatást egyenletben és képletben leírva is jó lenne látni, nem csak hittételként. Akkor egyéb változókat is találhatnánk a jelenségek magyarázatához.

Harmadik: „A szén-dioxid csak kis része a légkörnek, ergo nem lehet nagy hatással a felmelegedésre”.

Felmerül a kérdés, kikkel szoktak a liberálisok a klímáról beszélgetni? Talán egymással, ott merülhetnek fel ilyen okosságok. Amikor két liberális összejön tejeskávézni, akkor az ott sem lévők mind hülyék, de amint élő nem liberálissal találkoznak, ez rögtön elmúlik. Példának okáért a vízgőz is csak kis része a légkörnek, mégis van hatása az éghajlatra, ezzel minden csecsemőkort épphogy maga mögött hagyó nemliberális tisztában van. Amúgy meg egyáltalán nem tudjuk, milyen hatással van a szén-dioxid mennyisége az üvegházhatásra, mivel ennek a megmérésére és leírására sosem jutott idő és energia két hisztérikus konferenciázás között. Csak adattáblákból gyártanak modelleket, amik meg nem stimmelnek.

Negyedik elpusztított tévhit: „A tudósok manipulálják az adatokat, hogy elhitessék a globális felmelegedést”.

Nem, a tudósok csak adatnak adnak el olyan számsorokat, amelyek nem egzakt méréseken, hanem mindenféle matematikai bűvészkedések során tisztított, egymással nem összevethető mintavételeken, mást célt szolgáló méréseken alapulnak. Alapvetően is csak az északi féltekére tehetnénk évszázados kijelentéseket, mivel ahol nem volt civilizáció, ott még kezdetleges mérések sem igen.

Ötödik: „Az éghajlati modellek megbízhatatlanok, és túl érzékenyek a szén-dioxidra”.

Ezt is bizonyára Vanity Fairban olvashatta a sok okos klímahiszterika. A klímamodellek ugyanis nem a szén-dioxidra túlérzékenyek, hanem nem illeszkednek a valóságra, az igazi Föld, igazi légkörére. Talán a modell szó jelentése zavarhatja meg őket. A klímamodellek pontosan annyira hasonlítanak csak az igazi klímára, mint a szupermodellek photoshop után az igazi nőkre. És nem túl érzékenyek, hanem mivel gyakorlatilag csak azzal próbálják magyarázni az összes változást, ezért az előrejelzéseik rendre tévesnek bizonyulnak.

***

Minden normális ember azt gondolja, hogy környezeti válság van. Számtalan dolgon, a viselkedésünkön, az életmódunkon változtatnunk kell. Egyszer, ha meg akarom végképp gyűlöltetni magamat minden olvasóval, fel is sorolom, hogy ez mennyi macerával és kényelmetlenséggel fog járni. 

Minden bajunk alapja a túlnépesedés. Kína, India, Afrika, Óceánia, Dél-Amerika túlnépesedése. De nem ezzel foglalkozunk, hanem azoknak a zakkantaknak a szorongásaival, akik pánikba estek attól, hogy mi lesz húsz, harminc év múlva, miközben benne ülnek egy sokkal nagyobb és hamarabb bekövetkező, sokkal halálosabb válság közepében. 

A Földet a nyugati technológia és erő mentheti meg, és nem a nyugati etika és a nyugati hedonizmus. Hiszen ez a két dolog öli meg éppen.


  Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

28 hozzászólás

 1. Dr. Doktorovics

  A szorongás tényleg nem tudomány, de a klímaváltozás tagadása egészen biztosan áltudomány.

 2. Nem rossz fővonalaiban összefoglalva látni, amit kommentjeinkben leírtunk.

  Nem ártana esetleg az alternatív illetve zöld és hagyományos erőművi energia fejlesztéssel kapcsolatban leírtak összefoglalása sem.

 3. Rakovszky István

  A “klímakatasztrófai fenyegetés” egy nihilista vallás, amelyben egy két dolgot kineveznek a dolog okozójának, hogy azon kersztü végezzék az “ördögűzést” az embertársaik kárára!
  Ők is nagyon jól tudják, hogy a felmelegedés fő okozója a Föld mágneses terének a gyengülése (Esetleges pólusváltás⁉), a gyangébb mágneses térerő kevésbbé védi meg a bolygót a Nap sugaraitól, aminek az eredményeképp felhevül a Föld, és ami ellen nem tudunk mi, az emberiség tenni.
  Persze ez nem jelenti azt, hogy szabadon szennyezzük a környezetünket, éljünk úgy, mintha nem lenne holnap!
  Nem szabad pazarlóan élni! Nem szabad mindent akarni.

 4. A szociológus, pszichológus, politológus és egyéb bölcsész végzettségűek a legjobb klímatudósok. Mert egyrészt nincs szükségük adatokra bármikor képesek az adott valóságot elméleteiknek megfelelően értelmezni, másrészt ismerik annyira az emberi természetet, hogy bármikor tudnak parát és boszorkányüldözést generálni. Tökéletes elegye a robbanásnak. (A hülyeségnek.) Igazából az a meglepő, hogy mennyire ötlettelenek, átlátszóak, infantilisek. (Példa rá a brazil őserdő, ami leégett a nyáron.)

  • bl
   Kérem engedje meg:

   Mert egyrészt nincs szükségük adatokra bármikor képesek az adott valóságot elméleteiknek megfelelően értelmezni, SZÜKSÉG SZERINT FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI, MEGHAMISÍTANI,

   • 1.Az is elég, ha csak nem értik.
    2. Másrészt a visszafogottság is elég nehezen képzelhető el az ilyen “szakmáknál”, hiszen a lényegük az aktivitás.

 5. A legjobb az ellenfél fejével gondolkodni. Ilyenkor felteszi az ember a kérdést, hogy mi a céljuk? És máris megvilágosodunk:
  1. Jól lehet elterelni a figyelmet a valós veszélyről.
  2. Össze lehet ugrasztani az embereket, akár politikailag egy oldalon gondolkodókról, de akár munkatársakról vagy családtagokról van szó.
  3. Bűntudatkeltés, amitől az ember szeretne szabadulni, és kész olyasmire, amit különben nem tenne, csakhogy ne tartsák bűnösnek.
  4. Lehet fejni CO2 kibocsátásért…
  5. Lehet fejni erőültetésre, ami mondjuk mindjárt valamelyik szupermilliárdos család facsemete, vagy ültetvényes érdekeltségű cégeik zsebébe vándorol.
  6. Lehet fejni bármire amire ráfogják, hogy káros.
  7. És a kedvencünk: lehet (csak muszlim) álklímamenekülteket rálőcsölni északra a sokcélú tönkretevésünk ürügyeként.

  Tehát, ha csak a Háttérhatalom agyával nézzük, ez igenis marha jó üzlet, nem beszélve a hatalomgyakorlási “oszt meg és uralkodj!” mai technikájaként, s nem utolsósorban térdüket csapkodva jól szórakoznak rajtunk, hogy a hasznos idióták beveszik és minket ezzel vegzálnak, mi meg nem érünk rá őkelmékkel foglalkozni…

  • A divat mindig jó, nagyon jó, fanatikusokkal őrületesen nagyon jó üzlet.

   Amerikából jöttem – ahol már a 12 éves lány gyerek is 80 kg -, van egy jó üzletem, címere a:
   farmer,
   tojás,
   koleszterin,
   diéták,
   aerobik,
   callanetics,
   sportcipő,
   futás (úgyis az utcán eszel, és futó cipőt hordasz)
   konditerem (felveheted a legújabb színes sztreccs bugyogót),
   stb.

   Amerikából jöttem, van egy még jobb üzletem – nem kell befektetni, termelni, csak dark reklámozni, ha a megtámadott looser védekezik az is nekünk hoz pénzt (tőle is, meg ráerősítünk a kampányra is) -, címere a:
   feminizmus,
   genderizmus,
   heterofóbia,
   klimaklimax,
   stb.

   • zolatiguszti

    Azt kellene felismerni a fenti izmusoknál , hogy ezek ugyanolyan megvezetős sztorik mint amikkel évszázadok óta a tőzsdei befektetőket, és spekulánsokat szívatták. Teljesen mindegy mi a téma a lényeg cél eléréséhez szükséges pánik keltése.mondjuk ez sokat is mond arról a szellemi forrásról aki kitalálta.
    Én úgy tapasztaltam aki pl fával dolgozik az mindent barkács dolgot fából tervez, aki vassal az meg vasból.Gondolom aki tőzsdével , pénzügyekhez kötődő hisztériával az meg abból csinál mindent….

 6. “Mert erre megy ki a nagy „világmegmentés”! Vegyél svéd/német szélerőművet és szavazz a zöldekre.”
  .
  És mentsék meg Angela Davist.

 7. Ez a Gréta olyan, mint Zoja, a hős úttörő
  60-as évek eleje, alsó tagozat( talán második, vagy harmadik osztály, olvasókönyv).
  A történet úgy szól, hogy Zója, a kis úttörő látja ám, hogy egy két éves gyerek játszik a sínek között, s hogy vészesen közeledik a vonat.
  Nem ám, hogy felkapja a kölköt, s ellszalad vele.
  Lekapja a vörös nyakkendőjét, vadul lengeti, s így állítja meg a vonatot!
  Zója, a Szovjetúnió hőse a vörörzászló egy darabjának erejével életet mentett.
  Gréta zöld, de mire megérik, lesz ő még vörös is…

 8. Ezek szerint nem Zoja volt aki feljelentette a szüleit mert bírálták a szovjet rendszert. Ő csak elszaladt. Okulásul a később születetteknek. Volt “szerencsém” annak idején az olvasókönyvemben olvasni a felemelő történet.

 9. A pszichológusoknak fel kell készülni, gyógyítgatni a klímaszorongásban, klímadepresszióban szenvedőket.

 10. Xanax József

  “Minden normális ember azt gondolja, hogy környezeti válság van.”

  Szerintem nincs környezeti válság.

  • Faszombathy Pál

   Xanax József: “Minden normális ember azt gondolja, hogy környezeti válság van.” Szerintem nincs környezeti válság.

   LOL, fejezzem be a szillogizmust vagy egyedül is megy?

 11. Turulpörkölt

  A klímaváltozás-tagadás nemcsak tudománytalan, de öngyilkos álláspont is. Emlékezzünk Atlantiszra az Erik a Viking c. Monty Python-filmből…

 12. Valamelyik Tutiblogra járó klímaváltozás hívő, ha nem a levegőbe beszél, igazán bemutathatná – hivatkozásokkal együtt – a trópusi, mérsékelt és a hideg klímaövek méretének csökkenését-növekedését, mondjuk mérföldben, valamint nem a Kilimandzsáró bár ott könnyebb lenne, az Alpok hegyvidéki övezetességének változását méterben.

 13. EGY ÖTLET ÚJSÁGÍRÓKNAK, INGYEN.

  A hagyományos és megújuló erőművek egyes különbségei bemutatása.

  Ha az NKM honlapján közzétett adatai helyesek akkor:
  Átlagos éves fogyasztás lakossági fogyasztás 2018-ban az NKM Energia Zrt. egyetemes szolgáltatói ügyfelei körében: 2192 kWh/év/fogyasztási hely.
  Az adat napra és órára vetítve átlagosan 6,02 KWh/nap/fogyasztási hely-0,251 KWh/óra/fogyasztási hely.
  fogyasztási hely=háztartás

  A DUNAMENTI HŐERŐMŰ JELENLEG, 10 HEKTÁRON 3 426 295 HÁZTARTÁS VILLAMOS ENERGIA ,

  A DUNAMENTI HŐERŐMŰ A 2000 ÉVEK ELEJÉN 8 454 183 HÁZTARTÁS VILLAMOS ENERGIA , (ÉS A DKV ÉS SZÁZHALOMBATTA VÁROS HŐENERGIA IGÉNYÉT)

  A MET DUNAI SOLAR PARK, NAPELEM ERŐMŰVE 40 HEKTÁROM 9 000 HÁZTARTÁS VILLAMOS ENERGIA, (HŐENERGIA IGÉNYT NEM)

  IGÉNYÉT KÉPES KIELÉGÍTENI.

  Mi a célja a napelemes, szélturbinás erőműtelepek nyomatásának?
  1.) A mezőgazdasági termelés alá vonható magyar területek csökkentése?

  2.) Állami piacteremtés kevéssé hatékony, magas üzemeltetési kockázatú és drága berendezéseknek?

  3.) A regnáló kormányt hosszútávon elkötelezni, a szabad piacon életképtelen, un “alternatív” energiafejlesztő társaságok – beruházási, üzemviteli, piaci – vállalkozási költségei átvállalására, bevételpótló költségvetési támogatására?

  4.) A költségvetési pénzeszközök elvonása az államháztartás (honvédelem, oktatás , szociális ellátás), társadalombiztosítás (nyugdíj, egészségügy), kutatás-fejlesztés (MTA) és intézményeik működtetésétől és ezzel a zavarkeltés lehetőségének megteremtése?
  =================================================================
  ___________________________________________________________________________________

  Dunamenti Erőmű:
  “1976 között épült meg az erőmű második része, a DE II. blokk, mellyel a kapacitása 1870 MW villanyáramra, a hőszolgáltatási teljesítménye 975 MW-ra emelkedett. A 1994. évi bővítés a legkorszerűbb berendezések beépítésével további 300 MW villamos, 430 MW hőteljesítménnyel fokozta teljesítményét.”

  AZAZ 2000 évek elején összesen: 2170 MW villamos és 1405 MW hőteljesítménnyel (távfűtésre és távhűtésre hasznosítható) rendelkezett.

  AZ NKM “0,251 KWh/óra/fogyasztási hely” ADATÁVAL EZ, 8 645 418 FOGYASZTÁSI HELY, HÁZTARTÁS IGÉNYEIRE VOLT ELEGENDŐ.

  “Az új tulajdonos a nem kielégítő hatásfokú, elavult műszaki színvonalú blokkok bontásáról, egy korszerűsítéséről – hatásfok 20%-al növeléséről – rendelkezett.”
  ___________________________________________________________________________________
  Más forrás szerint.
  “Dunamenti Erőmű 9 földgáz és kőolaj tüzelésű blokkot tartalmaz (215 MW teljesítményű 6 darab, 150 MW teljesítményű 3 darab). Beépített teljesítményük összesen 1736 MW, az erőmű hatásfoka 36,3%. Ezeken kívül az erőmű mellett két gázturbinat is üzemeltetnek, melyek teljesítménye összesen 386 MW. ”

  AZ NKM “0,251 KWh/óra/fogyasztási hely” ADATÁVAL EZ, 8 454 183 FOGYASZTÁSI HELY, HÁZTARTÁS IGÉNYEIRE VOLT ELEGENDŐ.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  “2001-es adatok szerint, ÉVI ÖSSZESEN, az erőmű 3725 GWh villamos energiát, a gázturbinák 2210 GWh villamos energiát, és 6084 TJ hőmennyiséget termeltek.” Összesen 5935 GWh villamos energiát.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  “A jelenleg folyó beruházásokkal az erőmű a hat meglévő F-blokkja közül az egyiket kombinált ciklusú gáztüzelésű egységgé alakítja, ezzel a blokk jelenlegi 215 megawattos teljesítménye 400 megawattra növekszik, 36 %-os hatásfoka pedig 57 %-ra emelkedik. A Dunamenti Erőmű fejlesztései a tervek szerint 2012-re hasonló hatásfok-növekedés mellett a jelenlegi 1736 MW-os beépített kapacitás nem változik ugyan, de környezeti hatása jelentősen csökken.”
  ___________________________________________________________________________________

  És más források szerint:
  “Jelenleg a Dunamenti Erőmű a hazai beépített – 10 hektáron elterülő – kapacitás közel egyötödét adja (860 MW villamos) kitevő villamos teljesítményével és 560 MW hőszolgáltatási (a DKV és Százhalombatta hőigényét kielégítő) teljesítményével.”

  AZ NKM “0,251 KWh/óra/fogyasztási hely” ADATÁVAL EZ, 3 426 295 FOGYASZTÁSI HELY, HÁZTARTÁS IGÉNYEIRE VOLT ELEGENDŐ.

  =================================================================
  “2018-ban – részben a Dunamenti Erőmű korábbi üzemi területeinek hasznosításával, összesen 40 hektáron – megvalósult a MET Dunai Solar Park beruházás is, amely két területen hozott létre 17,6 MW beépített kapacitással (beépített kapacitás=egyenáramú, optimális csúcsteljesítmény) rendelkező napelemes villamosenergia-termelő parkot.
  Az itt termelt villamosenergiával mintegy kilencezer háztartást lehet ellátni.”
  =================================================================
  ___________________________________________________________________________________
  Egyebek:
  Az erőművet 1995-ben privatizálták:
  – A belga Electrabel energiacég tulajdonába került.
  – A Electrabel energiacégben a 2000-es évek folyamán a GDF Suez csoport szerzett többségi tulajdont.
  – A MET Holding cégcsoport tagjaként működő MET Asset Management AG 2014. július 1-től vásárolta meg a Dunamenti Erőmű, majd 74,8%-os többségi tulajdonát.
  —————————————————————————————–—————————————————————-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.